4.5 C
Vilnius
27 balandžio, 2024
Statyba

Apie namo statybą ir paruošiamuosius procesus

Tam, kad svajonė turėti nuosavą namą būtų įgyvendinta, reikia ne tik svajonės, noro, tačiau ir visų procesų žinojimo bei pasirengimo jiems. Tai ilgas ir varginantis procesas, tačiau neišvengiamas. Tam, kad svajonė turėti namą įgytų pagrindą, reikia žemės sklypo, statybos leidimų, geodezinės nuotraukos (kitaip topografinių matavimų), įvairių dokumentų, namo projekto ir pan.

Visas statybos procesas prasideda nuo namo vizijosi turi būti namas. Nereikia gilintis į techninius dalykus, svarbu žinoti kiek ir kokių kambarių norima, kokie yra šeimos laisvalaikio praleidimo būdai, ar norima namo su balkonu, terasa ar daugiau laiko praleidžiate viduje ar lauke ir pan. Tam kad svajonės pildytųsi, reikia tam tikro biudžeto, numatyti sumą, kuri bus skiriama namo statyboms: žemės sklypui įsigyti, namo projektui, leidimams ir statybinėms medžiagoms. Taip pat reikia pažymėti, jog didžiausi darbai nevisuomet yra didžiausią sumą sudarantys, tad visuomet reikia numatyti biudžetą smulkioms išlaidoms, papildomoms ir nenumatytoms išlaidoms.

Kuomet namo vizija jau yra argumentuotai sudeliota mintyse, reikia imtis sklypo paieškos. Sklypą įsigykite atsižvelgdami į savo finansines galimybes, norus bei poreikius. Svarbu žinoti, ar sklypas, kur ruošiatės statyti namą, namų valdos paskirties, jei ne, iškart domėkitės ar įmanoma pakeisti ir kiek jums tai kainuos. Taip pat labai svarbūs ir teritorijų planavimo dokumentai – tai leis paprasčiau suprasti, ar netoliese yra visos reikalingos komunikacijos. Einančias per sklypą komunikacijas tiksliai fiksuoja topografiniai matavimai, be jų tolesni statybos leidimai ir darbai neįmanomi. Nors ateity nuspėti sudėtinga, tačiau prieš įsigyjant sklypą vertėtų gerai apsižvalgyti ir pasidomėti, ar per sklypo ribas ateityje nebus tiesiami keliai, ar nebus užstatoma greta esanti teritorija, kad tai ateityje netaptų nemalonia staigmena.

Įsigijus sklypą laukia dar vienas svarbus etapas – statybų leidimo gavimas. Jo gavimu gali pasirūpinti projektavimo įmonė, architektai arba ir pats namą statyti panorėjęs asmuo. Kai dokumentus tvarko pats būsimojo namo savininkas, jis gali kreiptis į vietinę savivaldybę ir prašyti, kad jam būtų išduotas projektavimo sąlygų sąvadas. Sąvade atsispindės informacija – ko privaloma laikytis rengiant namo konkrečiame sklype projektą. Šis etapas gali užtrukti nuo poros mėnesių mėnesių iki pusmečio. Kai sąvadas jau būsimojo namo savininko rankose, galima ieškoti įmonės ar architekto, projektuosiančio namą. Daug ką gaunant sąvadą lemia ir vietos, kurioje yra sklypas, specifika. Verta pažymėti, jog svarbus ir laikas, nes daugelis leidimų, įvairių dokumentų turi galiojimo laiką, pvz geodezinė nuotrauk agalioja metus laiko, tad per metus neatlikus kitų veiksmų vedančių link statybos, toponuotrauką gali tekti pakartoti.